Latinamerika i rörelse – Stockholm 11 juni

Latinamerika är på väg in i ett nytt politiskt läge. För att samtala om detta arrangerar vi den 11 juni eventet Latinamerika i rörelseABF-huset i Stockholm. Medverkar gör bland annat:

– Verónika Mendoza; presidentkandidat för Frente Amplio i Peru
– Rafael Alegria, Parlamentariker och historisk bondeledare i Honduras
– Nury Martinez; från Colombias småbrukarrörelsen Fensuagro och globala La Vía Campesina
– America Vera-Zavala; dramatiker och aktivist
– Kajsa Ekis Ekman; journalist och författare

Skärmavbild 2016-05-23 kl. 10.41.56

Latinamerika är i ständig rörelse. Tidigare har folkrörelser framgångsrikt lyckats både bromsa nyliberalismens utbredning på kontinenten och driva fram samhällsförändringar som lett till fattigdomsminskning och bidragit till demokratiseringsprocesser i Latinamerika. Idag är regionen på väg in i ett nytt politiskt läge, där maktbalansen förändrats på grund av försvagade folkrörelser, maktskifte i regeringar och parlament och en viss avmattning av samhällsförändringarna. Seminariet diskuterar läget i Latinamerika med fokus på de politiska förändringarna och utifrån ett systemkritiskt perspektiv.

Kom och fördjupa dina kunskaper om Latinamerikas aktuella politiska kontext och ta del av några av årets mest intressanta diskussioner!

OBS! Förmiddagens seminarium simultantolkas (spanska/svenska). Om du önskar tolkning var gärna på plats i god tid (ca 15 min) innan eventet börjar.

Program

Panelsamtal

Ett nytt politiskt läge – högersväng i Latinamerika? (9.30 – 11.00)
Samtal om en period med försvagade folkrörelser, förändringar i maktförhållanden i regionen och en högersväng som är på väg in. Varför ett nytt politiskt läge?

Framtida motstånd och alternativ (11.15 – 13.00)
Vi blickar in i framtiden och samtalar om vilka som gör motstånd, mot vad och hur? Vad kommer att hända framöver i kampen om demokratin, makten och rättigheterna i Latinamerika? Vad är alternativen och var finns de?

Parallella seminarier (13.45 – 15.30)

Det demokratiska samtalet och medielandskapet i Latinamerika

Feminism och den intersektionella kampen i Latinamerika

Vad händer på marken? Exploatering av naturresurser och territoriella konflikter

Alternativa utvecklinsmodeller – hur kan en annan värld se ut?

Varmt välkomna önskar arrangörerna VIF, Latinamerikagrupperna, FIAN, ABF, SSU-Stockholm, Colombianätverket, MST-stödgrupp och Klimataktion.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *