Heldag om Latinamerika nu på lördag

Lördagen den 11:e juni ordnar VIF tillsammans med andra solidaritetsorganisationer en heldag om Latinamerika på ABF-huset i Stockholm. Just nu är utvecklingen där dramatisk; statskuppen i Brasilisen, morden på bondeledare i Honduras är några exempel på hur högern försöker bryta de vänsterkrafter som vuxit sig starka i Latinamerika de senaste åren.

För att samtala om det nya läget i Latinamerika arrangerar vi seminariet Latinamerika i rörelse med inbjudna gäster från regionen. Denna dag blir en möjlighet att fördjupa diskussioner om Latinamerika tillsammans med kunniga gäster – folkrörelseledare, politiker, ekonomer och journalister – som kan vittna om den politiska och ekonomiska situationen på kontinenten och i sina hemländer.

Maktbalansen håller på att förändras i Latinamerika på grund av försvagade folkrörelser, maktskifte i regeringar och parlament och en avmattning av samhällsförändringarna. Vi ser med stark oro på de ökade hoten mot människorättsförsvarare under de senaste åren i Latinamerika. Särskilt utsatta är småbrukare och urfolk som ställer sig i vägen för utvinningsindustrin genom att de försvarar den mark där de lever på och är beroende av för sin försörjning.

– De som mördar våra medlemmar finansieras av både nationella och transnationella företag och räknar med medhjälp och straffrihet från den honduranska staten, säger Rafael Alegría, bondeledare och parlamentsledamot, som kommer att delta i seminariet och som själv utsatts för upprepade dödshot.

Alegria_rafael

Rafael Alegría

Några som kommer att delta under dagen är:

Nury Martinez (Colombia/La Via Campesina), ledare för den colombianska organisationen Fensuagro och den globala småbrukarrörelsen La Via Campesina som samlar ca 200 miljoner människor.

Rafael Alegría (Honduras), historisk ledare från småbrukarnätverket La Vía Campesina i Honduras. Idag parlamentariker för partiet LIBRE, största oppositionsparti i landet.

Veronika Mendoza (Peru), presidentkandidat för vänsteralliansen Frente Amplio som fick drygt 19% av rösterna i presidentvalet i april 2016. Frente Amplio är efter parlamentsvalet i april näst största parti i Peru och största oppositionsparti.

Alfredo Serrano Mancilla (Spanien/Latinamerika), doktor i ekonomi och direktör för forskarinstitutet Centro Estratégico Latinoamericano de Geopolítica (www.celag.org). Serrano Mancilla nämns som en av de latinamerikanska vänsterregeringarnas främste ekonomiske expert.

Adriana Hurtado (Colombia), journalist och ordförande i journalistförbundet i Colombia (FECOLPER).

Övriga deltagare på seminariet Latinamerika i rörelse är bland andra Kajsa Ekis Ekman och América Vera-Zavala, Raul Cuestas (journalist från Argentina), Wellington Calasans de Lima, (journalist från Brasilien) och Virgilio Alvarez Aragón (sociolog från Guatemala).

Mer information om arrangemanget finns här och på Facebook!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *