Afrikansk vänster fördömer attack mot Oumar Mariko

oumar mariko

Det afrikanska vänsternätverket ALNEF fördömer i ett uttalande ett misstänkt försök att mörda eller kidnappa Oumar Mariko, presidentkandidat och ordförande för vänsterpartiet SADI, i Malis huvudstad Bamako. Mariko förföljdes av maskerade och beväpnade män i en bil utan nummerplåtar men lyckades undkomma.

”Vi fruktar att detta kriminella angrepp på en framträdande politisk ledare och presidentkandidat kan förvärra det redan förgiftade politiska klimatet i landet, som står inför en militär kris i norr, där separatistiska grupper hotar Republiken Malis territoriella integritet”, skriver nätverket i sitt uttalande (läs hela på engelska här).

Det misstänkta attentatsförsöket mot Oumar Mariko kommer efter att SADI starkt kritiserat Malis regering för dess hantering av det väpnade uppror som bröt ut i landets norra delar i januari. I ett uttalande som publicerades den 2 februari manade man rebellerna att lägga ned sina vapen och söka en lösning på regionens problem med fredliga medel. Samtidigt tog man avstånd från en rad attacker riktade mot oskyldiga Tuareger i Mali och likställandet av alla Tuareger med de väpnade grupperna.

Bild: Oumar Mariko talar på Vänsterpartiets kongress i Uppsala. (Foto: Jöran Fagerlund)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *